Despre noi

Buna,

Numele meu este Ionut si impreuna cu sotia mea avem o stupina formata din aproximativ 200 de familii de albine.

Sunt apicultor din 2000 si am inceput sa indragesc aceasta pasiune in stupina bunicului meu, apicultor de peste 60 de ani.

Familiile de albine sunt grupate pe 3 vetre in urmatoarele judete: Vaslui(buckfast), Iasi(carpatine) si Neamt(buckfast).

 

De ce buckfast?

1. Am incercat intotdeauna sa mentinem familii cat mai puternice, astfel incat la orice cules aparut sa avem cele mai bune rezultate. Rasa noastra locala(carpatina) este foarte buna, dar are un mare neajuns, roirea. Cand ajung la o putere medie/mare intra foarte rar nu intra in frigurile roitului. Deci productia de miere la culesurile care urmeaza este redusa semnificativ. Rasa buckfast nu are aceasta problema; am experimentat tinand fortat cateva familii pe un numar redus de rame(10 rame langstroth) sa vad daca roiesc. Chiar daca nu mai aveau spatiu in stup nu au roit. Din 2007 si pana in ziua de astazi(2017) am vazut doar o singura data o familie de albine buckfast roind(regina avea 5 ani).

2. Clima pe care o avem astazi nu mai este clima de acum 20-30 de ani. Avem parte de schimbari bruste de temperatura, seceta/ploi prelungite iar albinele trebuie sa se adapteze si sa suporte aceste schimbari.

3. Pe langa schimbarile climatice avem parte si de vechii inamici ai albinelor: nosema apis, varroa jacobsoni si mai nou nosema cerana. In toata lumea apicultorii si cercetatorii incearca sa obtina albine care rezista in mod natural la aceste boli. Grupul apicultorilor Buckfast Europa este unul dintre cele mai numeroase comunitati care cauta solutii la bolile albinelor.

4. Buckfast este o rasa selectata, frecvent apar linii noi, din ce in ce mai adaptate la cerintele apicultorilor(productie, rezistenta la boli, blandete, etc…).

5. Blandetea! Fumul la interventia in familiile cu regine buckfast este optional, noi il folosim doar pentru a indeparta albinele cand asezam caturi sau vrem sa inchidem stupul si trebuie sa punem podisorul. Nu l-am folosit niciodata pentru ca eram atacati de albine. O rasa de albine foarte blanda este mult mai usor de manevrat, creste productivitatea muncii si un singur apicultor poate sa se ocupe de mai multe familii de albine.

Este un mit ca albinele mai agresive sunt mai productive!

6. Nu putem tine albina locala doar din patriotism, 200 de familii de albine necesita multa munca, echipamente si consum de resurse. Daca am avea o albina care in plin sezon ar roi, sau care nu ar fi rezistenta la boli ar fi cel mai sigur drum catre faliment si probabil am pastra albine doar din pasiune.

Pastram si albine carpatine, pentru a compara performantele cu rasa buckfast si pentru ca incercam sa imbunatim rasa locala dupa modelul Fratelui Adam (un călugăr benedictin din abația Buckfast Abbey din Dartmoor, Anglia). Majoritatea reginelor carpatine pe care le avem provin din zona de munte, albine mici, negre, blande(prin selectie) si destul de productive.

Pentru intrebari legate de reginele buckfast sau de apicultura puteti sa ne contactati folosind urmatoarea adresa de email: contact@buckfast.ro sau 0701.204.508

Cu stima,

Ionut

Articole recente
Categorii