Metoda de crestere – selectie

Scopul selectiei este imbunatatirea genomului albinelor in vederea cresterii productivitatii, a rezistentei la boli si a altor criterii(blandete, tendinta roire, etc).
In fiecare an notam la fiecare verificare starea familiilor si evidentiem familiile care pot deveni donatoare de arve pentru cresterea reginelor si bineinteles familiile potrivite pentru cresterea trantorilor. Dupa 1-2-3 an de supraveghere crestem 1-2 serii care sunt urmarite cel putin un sezon in stupina de productie, apoi in anul urmator are loc cresterea si vanzarea reginelor fiice. Urmarim constant cel putin 20 de linii diferite si anual importam cel putin 10 regine de la crescatori renumiti din Europa.

Cresterea se face prin transvazare simpla, apoi dupa 24 de ore botcile sunt mutate in familia crescatoare, apoi cu o zi inainte de eclozionare in nucleele de imperechere(valabil si la cele imperecheate artificial).

Imperecherea naturala se face pe o vatra situata in zona montana a judetului Neamt, cea artificiala pe vatra din judetul Neamt. Vatra pentru imperechere controlata a fost testata 2 ani consecutiv, in zona nu exista albine pe o raza de cel putin 22 km iar zona este protejata de munti, ceea ce face ca patrunderea trantorilor straini sa fie aproape imposibila.

Livrarea reginelor se face dupa ce puietul a fost capacit, astfel avem garantia ca reginele sunt de calitate si in acelasi timp repopulam si nucleele de imperechere.